Innovative and progressive, practically applicable

Meer weten? neem contact op

Cases

Wistor is al reeds gebruikt bij meerdere opdrachtgevers met uiteenlopende behoeften. Hieronder zijn succesvolle casussen uitgelicht, elk met een eigen doel en toepasbaarheid. Vragen over onderstaande Wistor toepassingen bij opdrachtgevers? Stuur een mailtje en we lichten het graag toe.

Ik wil meer weten

Common Data Environment BAM

Gestandaardiseerde informatie-uitwisseling speelt een cruciale rol in het verbeteren van zowel de efficiëntie als kwaliteit van processen. BAM wil hun huidige systemen met elkaar integreren, conform de structuur van de TenneT OTL om de uitwisseling van informatie op een efficiëntere manier te faciliteren. Hierbij willen ze een aantal doelen mogelijk maken:

  • TenneT’s data eisen worden moeiteloos ingelezen in BAM systemen,
  • De specificiteit van informatie wordt duidelijk gescheiden—wat voor TenneT is, en wat herbruikbaar is voor andere opdrachtgevers,
  • Een toekomstbestendige, schaalbare oplossing voor integraal informatiemanagement, herbruikbaar bij elke nieuwe tender of klant.

Hoe hebben wij dit voor BAM bereikt?

Wij hebben voor BAM een ontologie ontwikkeld, welke het informatiemodel van hun systemen bevat. Deze beschrijft welke data in welke applicatie staat, en wat deze data werkelijk betekent. Deze hebben wij geïntegreerd met een Common Data Environment, welke alle datastromen tussen applicaties stroomlijnt, gebaseerd op Tennet’s informatieleveringsspecificaties (EIR) en objectdefinities (CIM), en data uitwisselingsstandaarden (ISO 21597).

Het resultaat? Betrouwbare, beheersbare en geïntegreerde data van hoge kwaliteit, en een schaalbare architectuur die is afgestemd op de groeiende eisen van toekomstige opdrachtgevers.

Wil jij ook betrouwbare, beheerbare en geïntegreerde data?

Vertel ons over jullie situatie

Validatieportaal Amsterdam

Amsterdam vraagt van aannemers om bij bouwprojecten data aan te leveren conform de Amsterdam ontologie (OTL). Bij levering wil Amsterdam natuurlijk toetsen of de data werkelijk conform OTL is. Om dit mogelijk te maken, is met behulp van Wistor het Amsterdam Validatieportaal ontwikkeld.

In het validatieportaal kan de aanleverdata eenvoudig worden getoetst aan de hand van SHACL-regels die speciaal zijn opgesteld voor de Amsterdam OTL. Bij datalevering worden deze regels geautomatiseerd toegepast op de data om te verifiëren welke informatie conform OTL is en welke niet. Het portaal biedt een duidelijk overzicht per object, zodat snel naar de aannemers teruggekoppeld kan worden welke data correct is en welke aandacht behoeft.

Door deze aanpak kan er geautomatiseerd en efficiënt feedback aan de aannemer worden teruggekoppeld. Dit garandeert dat de aangeleverde data volledig en juist is, waardoor de kans op fouten wordt geminimaliseerd.

Met het Amsterdam Validatieportaal voorkomt de gemeente dat ongevalideerde data in de systemen terechtkomt, wat leidt tot datavertroebeling. Dit zorgt voor een betrouwbare en transparante informatiestroom binnen alle bouwprojecten.

Validatieportaal amsterdam klaprozenweg dataviewer

De opgeleverde data is zichtbaar in het Amsterdam Validatieportaal.

Ik wil ook heldere, correcte data

BIM Legal Kadaster

Kadaster besteed veel tijd aan het maken en beheren van documenten en tekeningen om eigendom te bewijzen. Momenteel gebeurt dit door middel van papieren aktes, waarin bijvoorbeeld staat dat een gebouw van persoon x is.

Dit zorgt voor een hoop papier- en tekenwerk, welke dankzij Wistor tegengegaan wordt door het mogelijk maken deze gebouwen digitaal toe te wijzen aan personen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de volgende punten:

  • IFC modellen worden ingelezen en visueel weergegeven, waarbij notarissen deze kunnen verrijken met informatie (onder andere het toewijzen aan personen),
  • Vanuit de 3D-modellen kunnen 2D modellen geëxporteerd worden, welke traditioneel worden gebruikt om de ruimten en gebouwen te beheren,
  • BIM/IFC modellen worden automatisch gecontroleerd op validiteit, om er zeker van te zijn dat de notaris niet werkt met een onjuist BIM-model,
  • Authenticatie via eHerkenning is mogelijk voor gebruikers van het portaal.

Zo wordt het proces van eigenaarschap gestroomlijnd door betere data visualisatie en modelvalidatie, waardoor uiteindelijk fouten zullen worden verminderd, data gemakkelijker te vinden is, en sneller beslissingen kunnen worden gemaakt.

plattegrond voor kadaster, waarbij gebruiker ruimtes kan opdelen, samenvoegen en toewijzen aan eigenaren.

plattegrond voor kadaster, waarbij gebruiker ruimtes kan opdelen, samenvoegen en toewijzen aan eigenaren.

CROW IMBOR2022 Viewer

Crow heeft veel tijd gestoken in het ontwikkelen van de nieuwe IMBOR, de IMBOR2022. Hierbij zijn veel verschillende landelijke standaarden bijeengebracht, zoals de NEN2660-2, NEN3610, BGT/IMGEO, IMKL, etc.

De linked-data was nog niet inzichtelijk, of men moet een eigen tool in beheer hebben die dit inzicht mogelijk maakt. Met Wistor hebben wij een ontology-viewer neergezet die publiekelijk accessible is en het makkelijker maakt de ontologie in te zien en te begrijpen. Ook de shacl-shapes en mappingen naar andere standaarden worden in de wistor-viewer begrijpbaar weergegeven.

Bekijk de viewer hier

TenneT Conversion Engine

TenneT is hét bedrijf dat verantwoordelijk is voor het ontwerpen, bouwen, onderhouden en opereren van het elektriciteitsnetwerk in Nederland en een deel van Duitsland. Met meer dan 25000 km aan hoge voltagelijnen en kabels in beheer, zowel ondergronds, bovengronds, als onder water en over landsgrenzen heen, speelt TenneT een cruciale rol in de energie-infrastructuur.

Bij het onderhouden van dit netwerk wordt gebruik gemaakt van verschillende aannemers, die in diverse formaten (IDO, BIS, OTL) assetdata aanleveren. Deze data moet compatibel worden gemaakt met TenneT’s operationele systemen, passen in de databases (SAP S/4HANA) en voldoen aan strikte data- en kwaliteitseisen, eisen die wij hebben opgenomen in de TenneT ontologie.

De TenneT Conversion Engine, met Wistor ontwikkeld, neemt de verschillende aanleverbestanden, en converteert deze naar de benodigde datastructuur. Daarbovenop is het ook mogelijk om analyses uit te voeren op de geconverteerde data, waarbij wij kunnen toetsen of het overeenkomstig OTL TenneT is. Dit leidt tot schone, nauwkeurige en bruikbare data die overeenkomstig is met de werkelijkheid.

tennet CE view

De overzichtspagina van de Tennet Conversion Engine.

Utrecht Objectregistratie

Assetmanagement kent vele uitdagingen, waaronder veel uitdagingen die voortkomen uit datamanagement. Hoe ga je om met meerdere mensen, departementen of bedrijven die dezelfde data in verschillende systemen moeten bijhouden? Hoe ga je om met het combineren van deze datasets? Deze uitdagingen vertroebelen de data, waar het juist dé bedoeling is om duidelijke en schone data te hebben. De gemeente Utrecht heeft hierbij behoefte aan een single-source of truth.

Voordat de gemeenschappelijke waarheid kan worden vastgelegd moet deze eerst vastgesteld worden. De data die uit omliggende systemen komt hebben wij onder één model, gebaseerd op de IMBOR, samengebracht. Vanuit dit datamodel zijn mappingen en koppelingen gemaakt naar iAsset en GISIB, de systemen waarin deze data wordt opgeslagen. Zo wordt alle beschikbare data op één centrale plek gecombineerd. Dit zorgt ervoor dat de objectenregistratie dé ‘single-source of truth’ is voor asset managers, en twijfels over de correctheid van de data worden weggenomen.

Met Wistor bieden wij een voorkant voor deze gecentraliseerde database, waar gebruikers de data kunnen bekijken, onderzoeken, wijzigen en de geschiedenis van objecten kunnen inzien, waardoor zij de volledige eigenaarschap over hun eigen data krijgen.

Utrecht Objectregistration homepage view

Een kaartview waarbij gefilterd kan worden op objecten.

Inspection view of the Utrecht Objectregistratie

Inspectieview van de objectenregistratie.

Utrecht Objectregistration Data mutation view

Datamutaties worden zichtbaar in het mutaties tabblad.

Vergunningen service gemeente Rotterdam

Door BIM-data, GIS-data en gegevens van regelgeving te converteren naar Linked Data ontstaat een waardevolle dataset waarmee vergunningenchecks uitgevoerd kunnen worden. In een prototype kan een gebouwmodel automatisch gecheckt worden op brandveiligheid, welstand, geluidsbelasting, bestemmingsregels en constructieve veiligheid.

Common Data Environment (CDE) voor een groot groene-energiebedrijf

Dit groene-energiebedrijf streeft naar een data-gedreven mentaliteit en aanpak in hun bedrijfsvoering. Om deze doelstelling te ondersteunen hebben ze op verschillende afdelingen proof-of-concepts uitgevoerd om de voordelen van het werken met BIM te demonstreren. Deze proof of concepts en de resulterende datamogelijkheden worden ondersteunt met behulp van Wistor, waardoor niet alleen de voordelen van het werken met BIM duidelijk worden, maar ook de voordelen van het gebruik van data in de gehele levenscyclus van bouwprojecten.

Wistor kan kritieke issues inzichtelijk maken, zoals visualisatie van gegevensmodellering, gegevensintegratie en gegevensvalidatie, waardoor het een onmisbaar hulpmiddel is voor het BIM-programma van de klant.

Door toegang te hebben tot data gestuurde inzichten en visualisaties, kan men weloverwogen beslissingen nemen, de samenwerking tussen afdelingen verbeteren en uiteindelijk de algehele efficiëntie van ontwerp-, bouw- en exploitatieprocessen van het project.

Asfalt data- en administratiesysteem

Het Pavement Information Model is een asfalt administratie systeem. In samenwerking met Boskalis en Rijkswaterstaat is een POC gemaakt van een OTL van het Pavement Information Model. Data vanuit dit model is geconverteerd naar Linked Data en uitgedrukt op basis van deze OTL. Vervolgens is deze data gekoppeld aan Linked Datasets van Rijkswaterstaat om een integraal beeld te verkrijgen over de asfaltverharding op rijkswegen. Via een OTL browser is dit model beschikbaar. Zie de link hieronder om het model in de viewer te bekijken.

PIM-OTL viewer

TenneT data uitwisselings- en controleportaal

Het uitwisselings- en controleportaal van TenneT is een omgeving dat uitgebreide inzichten verschaft in data en documenten wat door TenneT wordt overgedragen aan opdrachtnemers. Het portal is in staat om de vereiste gegevens, documenten en bestanden uit het masterdatabeheersysteem van TenneT te extraheren, een overdraagbare container (ICDD) te creëren en een holistisch beeld te geven van de objecten en documenten in de container door ze te classificeren aan concepten binnen hun eigen OTL. Het portaal biedt ook gedetailleerde gegevens- en documentvalidatie op basis van de OTL- en containervereisten, zodat de gebruiker de problemen kan oplossen voordat de container naar de aannemer wordt gestuurd, of vice versa. De validatieomgeving detecteert de exacte oorzaak van het probleem en laat de gebruiker zien wat de oorzaak is. Het begeleidt de gebruiker ook bij het oplossen van foutieve data op basis van project gerelateerde eisen.

BIM-ProVeSy Rijkswaterstaat

De focus van BIM Prognose VerhardingSystemen (BIM-ProVeSy) is asfaltdata en asfalt gerelateerde berekeningen. Asfaltdata bevindt zich momenteel in meerdere systemen, zoals testen asfaltmengsels, gegevens wegconstructie en asfaltsamenstellingen. Deze BIM-ProVeSy use case is een Linked data systeem voor deze samenhangende informatie over asfaltverhardingen van Rijkswaterstaat. Het bestaat uit meer dan 100 datasets uit meerdere applicaties. Gegevens van verhardingen kan in samenhang bevraagd en/of getoond worden.

Waternet OTL viewer

De Waternet OTL viewer maakt het centrale informatiemodel voor Waternet inzichtelijk voor niet-technische gebruikers. Waternet zorgt voor de hele waterkringloop  in de regio Amsterdam en beheert dus allerlei soorten objecten. In de object-typebibliotheek (OTL) legt Waternet de definities, aspecten en relaties tussen deze soorten objecten vast. Het technische model dat daar uit ontstaat (in Linked Data, RDF) is leesbaar voor machines, maar niet voor de menselijke gebruikers. Wistor lost dit op door een configureerbare viewer te bieden die in staat is om mee te groeien met de Waternet OTL en de behoeften van haar gebruikers.

Handelsregister browser Kamer van Koophandel

Voor het Innovatielab van de Kamer van Koophandel (KvK) is het Handelsregister (anonieme versie) omgezet naar Linked Data inclusief de datadefinities. Hierdoor is een dataset ontstaan met meer dan 6 miljoen inschrijvingen waarbij elk gegevenselement direct gekoppeld is aan een datadefinitie. Dit resulteert in miljarden triples die tegenwoordig makkelijk door 1 triple store verwerkt kunnen worden. Meerdere demo-applicaties zijn ontwikkeld zoals concern relaties, fraude detectie en ook een generieke dataset browser op basis van een KvK-nummer. ​

Gebruikers